Kruse-Net.dk

Det man blogger er man selv…

@media ajax dag 1

Som annonceret tidligere er jeg i London for tiden, for at deltage i @media Ajax konferencen. Det har regnet non-stop siden jeg ankom — that’s London for you! For dem der ikke har haft mulighed for at deltage vil jeg gerne opsummere et par pointer fra konferencens første dag. Senere bliver det forhåbentlig suppleret med lidt billeder og links til slides fra præsentationerne.

The state of Ajax

Dion AlmaerBen GalbraithDagens fem præsentationer blev åbnet af Ben og Dion fra Ajaxian. De gav en utroligt vel-koordineret introduktion til emnet, fra hvilken jeg især bed mærke i:

 • at Mozilla arbejder på en plugin til Internet Explorer under navnet Screaming Monkey, der skal gøre det muligt at benytte Tamarin scripting engine deri som Javascript 2 fortolker
 • at Dojo frameworket anbefales som løsning på de problemer der ikke findes løsning for i andre javascript frameworks
 • at Ext JS blev rost meget for sine utroligt imponerende UI widgets
 • at der findes et toolkit ved navn Direct Web Remoting (DWR) som gør det let at tilgå Java objekter fra javascript
 • at Google GearsWorkerPool kan være en glimrende løsning på threading og XSS problemer i javascript
 • at der findes en JSON database ved navn Couch DB

Endelig blev der argumenteret fornuftigt for at “attractive things work better”, hvilket naturligvis skulle motivere os alle til at gøre mere ud af UI design og wow factors.

But I’m a Bloody Designer

Mike StenhouseMike Stenhouse — web designer — tog over derfra. Desværre med en forholdvis kedelig præsentation der var meget svær at forstå, og som måske var en smule malplaceret. I hvert fald for mit vedkommende.

Real World Accessibility for Ajax-enhanced Web Apps

Derek FeatherstoneSidste oplæg inden frokostpausen klarede Derek Featherstone, med et glimrende oplæg om web accessibility. En af hans primære pointer var “start with structure, not with the way it looks”, hvilket helt generelt er et glimrende råd. I løbet af præsentationen kom han med nogle meget konkrete tips til hvordan man kan gøre sin side lettere at behandle for screen readers og voice control:

 • Hvis der er behov for særlig tekst til screen readers, så placer det i et span stylet til at stå udenfor skærmens venstre kant.
 • Brug rigtige knapper og links fremfor divs med onclick handlers.
 • Hvis der ikke er andre muligheder, så sørg for at siden indeholder alternativer til muse-styret navigation, f.eks. i form af redundante, almindelige links.
 • Placer fejltekster og felt-vejledninger til form felter i en “em” eller lignende indeni label elementet til feltet — så vil de fleste screen readers placere teksten i den korrekte kontekst.

How To Destroy The Web

Stuart LangridgeEfter frokost snakkede Stuart Langridge om hvordan man på bedste vis ødelagde nettet. Oplægget var i god humoristisk form, og pointen skulle naturligvis tages med rigelige mængder ironi. Helt konkret var der følgende gode råd at hente:

 • Sæt din web server op til at gzip komprimere alle text-baserede mime-types.
 • Komprimer javascript (med jsmin, minify eller lignende).
 • Brug conditional gets i form af etags.
 • Brug Comet hvor det er relevant.
 • Brug et javascript library — hvilket er ikke vigtigt.
 • Brug aldrig GET requests til tilstands-ændring (sletning og opdatering) — det er bl.a. et nemt offer for CSRF.
 • Brug standarder!

Planning JavaScript and Ajax for larger teams

Christian HeilmannEt af dagens højdepunkter var et spændende oplæg fra Christian Heilmann fra Yahoo om hvordan webudvikling i store teams håndteres. Ikke så relevant for mig personligt, men han er en god taler, og emnet blev gennemgået seriøst og med humor. De tre primære pointer var

 • at man skal følge en fælles kode-standard
 • at man jævnligt skal afholde “code reviews”
 • og at man skal benytte en fast “build process” der inkluderer validering, komprimering og konsolidering

Sidstnævnte ved jeg at Y-slow! fanger, skulle man glemme det.

Ajax at Work: A Case Study

Peter-Paul KochEndelig rundede famøse Peter-Paul Koch fra quirksmode.org af med et underholdende, omend lettere off-topic, indlæg om stamtræer og den engelske kongefamilie. Hans stil er meget særpræget, og han giver tydeligt indtryk af at hans fokus-område er skarpt afgrænset til browser-enden af Ajax-verdenen, men han er en fascinerende og levende taler som man absolut bør opleve. Eneste relevante pointe jeg fik med hjem derfra var at han som klient-udvikler for tiden anbefaler XML over JSON af den årsag at udbredelsen af XML i server-enden er større end JSON. Et faktum som Christian Heilmann og hans kolleger heldigvis er i færd med at ændre ved at gøre store mængder af web services tilgængelige i en stribe forskellige formater.

Jeg forlod konferencens første dag med mine kolleger, mæt af dagens indtryk og våd af den altid silende regn. Anden-dagen bliver spændende!

One Response på “@media ajax dag 1”

 1. gravatar 1 Michael Schøler
  11. januar 2008 kl. 21:30

  Super resumé. Det var iøvrigt en fed tur! =)

  mvh Michael Schøler

Skriv et svar